Widzisz wypowiedzi znalezione dla frazy: Mniszek lekarski właściwości





Temat: Kiboli


Sie nie znasz.
Oni poprostu wyruszali na polowanie, a nie wymagaj od neandertalczykow
czegos wiecej jak porykiwania.
w 40 juz sa "PANY" bo przerastaja inteligencja Mniszka Lekarskiego,


Wiesz ! Jak możesz porównywać porykujących kiboli do neandertalczyka, który
według wszelakich badań wcale nie był taki zacofany jak na czasy w których
występował. Nie wspomnę o obrażaniu Mniszka Lekarskiego :-P. On (mniszek)
przynajmniej służy ludziom i krzywdy nie zrobi, a ze względu na swoje
właściwości jest stosowany w ziołolecznictwie. Szkoda tylko, że nie robi się
z niego leków uspokajających dla takich właśnie delikwentów :-)

Pozdrawiam
Na szczęście wyspany
Krzysztof





Temat: Jemioła
Karolusie, np ode mnie słyszałeś,że jemioła trująca nie jest-jakże to mówić możesz,że słyszałeś jedynie iż jest trująca?
Mak czy pokrzyk również mają swoje własciwości lecznicze-jednak w odpowiednich dawkach i odpowiednio przygotowane. Wypadałoby mieć wiedzę zanim się wypowie cokolwiek zdaniem oznajmującym, w formie rady, nie sądzisz?

Kerian,jesli jemiołą da się leczyć, to nie może być ona trującą rośliną,prawda? Każde lekarstwo,nieodpowiednio stosowane, może stać się trucizną.Przedawkowanie mniszka lekarskiego wywołuje wymioty, dziurawiec może powodować biegunki , hyzop lekarski skurcze mięśni a krwawnik-zawroty głowy itd itp.

Nie można stosować ziół nie znając się na ich własciwościach. Po prostu. Zdecydowana większość ziół to nie melissa czy mięta....choć-i to dobry przykład - mięta jest szczerze odradzana jako napój dla małych dzieci,ponieważ nie tolerują one jej głównego składnika,mentholu. A ile razy mamy parzą herbatkę miętową na bolący brzuszek? Założę się jednak,że Karolus słyszał jedynie o leczniczych własciwościach mięty, tak jak jedynie o szkodliwych właściwościach jemioły, czy mam rację?

Pozdrowienia serdeczne,Bianka
Na ziołach trzeba się po prostu znać.





Temat: Rozpalanie ognia

Żołnierze włoscy w czasie II wojny światowej żywili się mleczem.
Mniszka lekarskiego (mlecz) spokojnie można wykorzystać. Polecam okazy przed kwitnieniem, bo potem robi się nieco gorzki. Jak ktoś chce spróbować, to może sobie np. dodać do sałatki.
W naszej strefie klimatycznej godne uwagi są też pokrzywy. Po zwiędnięciu (odczekać trochę po zerwaniu), albo sparzeniu wrzątkiem, tracą właściwości parzące. Można ugotować z nich zupę, dodać do sałatek, zaparzyć herbatkę albo zjeść z chlebem. Osobiście testowałem i polecam.



Temat: Zielsko
Żółte kwiatki... pewnie chodzi o kwiaty mniszka lekarskiego czyli mleczu
Zwykle skoro może jeść liście to może i kwiaty. Oczywiście póki nie zamienią się w "dmuchawce" xP
Co do stokrotek... szczerze, nie mam pojęcia xD
Wiem tylko tyle, że kwiat jest gorzki więc kosz pewnie by nie tknął. Oprócz tego sam kwiat ma właściwości lecznicze (substancje przeciwbiegunkowe, przeciwgorączkowe, przecikrwotoczne, bakteriobójcze) ale mają jedną wadę.
Zawierają olejki eteryczne więc wnioskuję, że dla koszy stokrotki to nie




Temat: Jakie rodzaje ziół najlepsze dla świnek?
W ziołolecznictwie wykorzystuje się głównie korzeń mniszka lekarskiego i korzeń cykorii... bo właśnie w korzeniach tych roślin jest najwięcej wartościowych substancji, które bardzo korzystnie wpływają na zdrowie gryzoni....
Z kolei, jeżeli chodzi np. o owies to właściwości lecznicze ma przede wszystkim ziele owsa, a nie ziarno.....

podobnie ma się sprawa z warzywami korzeniowymi..... czyli pietruszką, selerem, pasternakiem....

Roślina o nazwie topinambur...... najwartościowsza jest bulwa....



Temat: KORRADO / Goliat Baju-Baj x Liusza Mif Tar /
Nic nowego co powiem , ale psy najwidoczniej lubią takie produkty które dostarczają im niezbednych , do rozwoju składników ----
Jakie składniki ma piwo ? bo się nie znam , chmiel - co ma z witamin ? wit z grupy B ? Chociaż nie zawsze chodzi tylko o witaminy --- o mikroelementy , sole minerane----etc----moje jako szczeniaki wyrywaly z korzonkami - rosnące w trawie mniszki lekarskie - popularne "mlecze" - jadły bulwy nie listki- --poszukałam wlaściwości- mniszk lekarskiego , czyści krew , oczyszcza wątrobe ...może ich jedzenie /sucha / tego wymagało ?

A co na ten temat znajduje się na cao.pl ?
Rozwoj a środowisko
" WARUNKI KSZTAŁTOWANIA JEDNOSTKI POWINNY BYĆ ZBIEŻNE
Z WARUNKAMI KSZTAŁTOWANIA RAST/ TYPU, JAKO TAKIEJ"
/W.W.Fadin/

Tylko naturalne środowisko kształtuje utrwalając korzystne cechy , nie pozwalając jednocześnie zatracić wrodzonych właściwości..
Sprzyja to ujawnieniu się w osobniku kosmo genetycznych rezerw. .... W dzikiej przyrodzie, pies ma możliwość napotkania katalizatorów do prawidłowego wzrostu i pełnego kształtowania się w każdym okresie swojego życia/ rozwoju.
Będąc wyrwanym natomiast , ze złożonego naturalnego kompleksu, nie zawsze może skompensować brak naturalnych czynników stymulujących jego rozwój : jak aktywność słoneczna, skład chemiczny wody, gleby, płodów rolnych, itd.. ...
Właśnie brak tych czynników , często wywiera negatywny wpływ na : dynamikę wzrostu, pigmentację, rozwój stawów, uzębienie / występują braki w uzębieniu, choć rentgen wykazuje obecność zębów/

"JAKO PRZYKŁAD można podać pewien znamienny przypadek sprzedaży kilku owczarków kaukaskich z niepełnym uzębieniem , wyhodowanych w Nowosybirsku na Syberii , do Gruzji. W ciągu roku wszystkie psy były wystawione i posiadały pełen komplet zębów , bynajmniej nie sztucznych. Otóż zmiana środowiska wpłynęła na pomyślne dopełnienie rozwoju, siekacze stały się szersze, a kły osiągnęły należytą objętość i pełnię formy. " /W.W.Fadin/

A czego brakuje do rozwoju psu który uwielbia czekoladę - cukierki , czy ciasta ?



Temat: Herbatka dla ciężarnych
Pobuszowałam po forum ziołowym i oto co znalazłam nt. picia ziół przez kobiety w ciąży.

Można:
wg książki R. Gladstar "Poradnik zielarski dla kobiet" bezpieczne zioła to:
Imbir lekarski - polecany przy nudnościach i kłopotach trawiennych, także przy przeziębieniu
Łopian większy - ze względu na wysoką zawartość witamin i mikroelementów. Jest łagodnym środkiem wspomagającym wątrobę.
Melisa lekarska - koi nerwy, łagodzi dolegliwości trawienne, dzięki właściwościom antyhistaminowym usuwa objawy alergii
Mniszek lekarski - bogaty w witaminy, szczególnie A. Zawiera substancje gorzkie, które usprawniają procesy trawienne
Pokrzywa zwyczajna - bogata w witaminy i mikroelementy zwłaszcza wapn i żelazo. Jest łagodnym środkiem diuretycznym, pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu. Zapobiega krwotokom porodowym
Rumianek pospolity - ma działanie uspokajające i łagodzące, pomaga przy kłopotach trawiennych, a w mieszance z imbirem przy porannych nudnościach

Niewskazane: (podobno):
szałwia, balsamowiec, olejek z dzięgla chińskiego, berberys pospolity, piołun, przywrotnik, bylica boże drzewko, ruta zwyczajna, glistnik jaskółcze ziele, szkarłatka, jałowiec, tasznik pospolity, jemioła, mięta, polej, złocień maruna, olejek z bazylii, żywotnik, olejek z rumianku
wg książki R. Gladstar "Poradnik zielarski dla kobiet" należy unikac w czasie ciąży: wrotycz pospolity, ruta zwyczajna, olejek z mięty polnej, gorzknik kanadyjski, arcydzięgiel, serdecznik pospolity, krwawnik pospolity

Opinie mieszane:
Malina właściwa - Liście maliny - bogate w witaminy i minerały, szczególnie w naturalne, łatwo przyswajalne chelaty żelazowe, wzmacniają i odżywiają mięśniówkę macicy. Wzmagają też produkcję mleka i przywracają równowagę po porodzie
Z herbata malinowa - owoce maliny- "moja koleżanka przenosiła ciąże, więc zaczęła jeść maliny mrożone i pic herbatę malinowa i zaraz na drugi dzień poszła rodzic. Wiec jak ja byłam w ciazy bałam sie żeby nie przenosić, dwa tygodnie przed terminem zaczęłam jeść maliny mrożone, w pierwszym dniu pół kubka, w drugim 2 razy po pół kubka i w nocy zaczął sie poród. Nie wiem czy to maliny sie przyczyniły czy tak miało być, ale jak sie nie jest w terminie to bym uważała."
"Ja piłam w ciąży herbatę z liści maliny, bo tak mi poradziła położna w szkole rodzenia - wzmacnia cały organizm. Nie można właśnie naparu z owoców - to on może wywołać skurcze."

Mięta - jedni mowią, że tak, ale słabą, a inni, że wcale.

Może ktoś z Was wie coś wiecej na ten temat?



Temat: Napój Poranny
Ostatnio czytając różne książki znalazłem oto ten przepis na poranny napój.

Najodpowiedniejszym okresem na "oczyszczenie" organizmu z toksyn jest ranna pora dnia. Potrzebne są do tego płyny i ruch. Dzień rozpocząć należy wypiciem "porannego napoju", który przygotować można w sposób następujący:
100 g ziemniaków, 50 g marchwi, 50 g selera i pietruszki starannie oczyścić, umyć i drobno pokroić lub poszatkować, gotować 10-15 minut pod przykryciem w 1/2 l nieosolonej wody (marchew dodaje łagodnego, przyjemnego i lekko słodkawego smaku.) Wszystkie składniki przecedzić, uzupełnić wodą straty powstałe przy gotowaniu. Do 1/2 l napoju (jest to porcja dla jednej osoby) dodać 2 łyżki otrąb pszennych i 2 łyżki całego lub mielonego siemienia lnianego. Wszystko odstawić do następnego ranka (pod przykrycie w chłodnym miejscu). Następnego dnia "napój poranny" lekko podgrzać i powoli wypić. Zaleca się przy reumatyzmie co drugi dzień (zamiast "napoju porannego") 1/2 szklanki soku z korzeni i liści mniszka lekarskiego (Taraxacum offic.) rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1. Dlaczego stosować należy ten napój. Odpowiedź jest prosta. Człowiek potrzebuje właśnie rano pewnej ilości płynu pobudzającego narządy wydzielania do pracy.
Płyny przyjmowane rano winny podisadać 3 właściwości:
1 Powinny być wolne od substancji toksycznych jakie posiadają np: kawa, alkohol, herbata naturalna.
2 Powinny zawierać pewną ilość soli mineralnych i witamin.
3 Powinny posiadać właściwości alkalizujące i pobudzające perystaltykę jelit.
Składniki napoju neutralizuja tendencje organizmu ludzkiego do nadkwasoty, działa jak antidotum na resztki produktów przemiany materii i zapobiega równocześnie zaparciom.

Przepis ten pochodzi z książki "Leki z Bożej Apteki"



Temat: a może preparaty ziołowe?
Endometriozę wykryto u mnie 10 lat temu. Brałam danazol przez kilka miesięcy, potem lekarz powiedział mi, że jestem wyleczona. Teraz wiem, że to nie było wyleczenie, tylko podleczenie, abym nie miała dolegliwości. Kiedy zakończyłam kurację danazolem, zaczęły się krwawienia przedmiesiączkowe (lekkie), które zaczęły się nasilać do tego stopnia, że przez ostatnie kilka miesięcy miałam je non stop. Teraz lekarz chce mnie już operować, ale ja szukam innych sposobów leczenia. Dowiedziałam się o niezwykłych właściwościach niepokalanka pospolitego, o którym można sobie poczytać na stronie: http://www.parazyt.gower.pl/vitex.html . Podane jest tam, że leczy m.in. endometriozę. Leczy nie wspomaga leczenie!!! Ja kupiłam w aptece, ale zielarze również mają tabletki o nazwie „castagnus”, które zawierają ekstrakt z niepokalanka. Biorę go już trzy tygodnie. Ustąpiły mi już plamienia całomiesięczne. Po okresie trwającym około tygodnia, skończyło się plamienie, teraz jestem przed okresem i od dwóch dni mam znowu plamienie, ale jestem na początku brania ziół castagnus, więc mam nadzieję, że i ono minie w dalszym etapie. W ulotce pisze, że bierze się je przez trzy miesiące 1-2 tabletki dziennie rano, nawet podczas miesiączki. Oprócz tego zażywam krople z łopianu i mniszka lekarskiego, o których dowiedziałam się, że uwalniają estrogeny w wątrobie i nie prowadzą do powstawania nowych zrostów. A czuję się jak na początku leczenia ziołami fantastycznie. Nie mam prawie żadnych dolegliwości podbrzusza. Może czasami niewielkie. Jestem przed okresem i również minęło mi napięcie przedmiesiączkowe, z czym dawniej miałam ogromne problemy. Chciałabym nawiązać kontakt z kimś, kto również leczy się ziołami. Proszę piszcie jeśli macie jakieś pytania lub podobne do moich doświadczenia.



Temat: Zioła w ciąży
Pobuszowałam po książkach, forum ziołowym i stronach internetowych i oto co znalazłam nt. picia ziół przez kobiety w ciąży.

Można:
bezpieczne zioła to:
Imbir lekarski - polecany przy nudnościach (pić napar z imbiru lub zażywać kapsułki z suszonym sproszkowanym imbirem) i kłopotach trawiennych, także przy przeziębieniu
Łopian większy - ze względu na wysoką zawartość witamin i mikroelementów. Jest łagodnym środkiem wspomagającym wątrobę.
Melisa lekarska - koi nerwy, łagodzi dolegliwości trawienne, dzięki właściwościom antyhistaminowym usuwa objawy alergii, przynosi ulgę w nudnościach
Mniszek lekarski - bogaty w witaminy, szczególnie A. Zawiera substancje gorzkie, które usprawniają procesy trawienne
Pokrzywa zwyczajna - bogata w witaminy i mikroelementy zwłaszcza wapn i żelazo. Jest łagodnym środkiem diuretycznym, pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu. Zapobiega krwotokom porodowym.
(Napary z mniszka lekarskiego i pokrzywy są uważane za środki zapobiegające rozwojowi nadciśnienia i zatrzymywania wody w organizmie, czyli zapobiegają tzw. zatruciu ciążowemu)
Rumianek pospolity - ma działanie uspokajające i łagodzące, pomaga przy kłopotach trawiennych, a w mieszance z imbirem przy porannych nudnościach
Nagietek- Napar z niego możesz stosować od początku ciąży przez całą jej pierwszą połowę. Ziele to wzmacnia ciążę, zapobiega poronieniom.
Dziurawiec - Ziele to możesz pić przez cały okres ciąży. Poprawia pracę wszystkich gruczołów dokrewnych (w sposób pośredni także zapobiegać alergii u dziecka!) i układu trawiennego. Wzmacnia także układ nerwowy, zapobiega depresjom.
Kminek, anyż, czarnuszka oraz koper włoski - Są to zioła wspomagające laktację. Wpływają one na ilość i jakość pokarmu, warto więc pić ich napar lub jeść zmielone, począwszy od ostatniego trymestru ciąży przez cały okres karmienia.
Liście maliny - bogate w witaminy i minerały, szczególnie w naturalne, łatwo przyswajalne chelaty żelazowe, wzmacniają i odżywiają mięśniówkę macicy. Wzmagają też produkcję mleka i przywracają równowagę po porodzie
pochrzyn, tarczyca szerokolistna - pomagają rozluźnić i zredukować ból wynikający z kłopotu z mięśniami
napar lub nalewka z niepokalanka, pochrzynu i kory kaliny koralowej - jeśli zagraża ci poronienie

Niewskazane: (podobno):
szałwia, balsamowiec, olejek z dzięgla chińskiego, berberys pospolity, piołun, przywrotnik, bylica boże drzewko, ruta zwyczajna, glistnik jaskółcze ziele, szkarłatka, jałowiec, tasznik pospolity (Ziele tasznika - Napar z niego pity na ok. 2- 3 tygodnie przed spodziewanym porodem - poprawia gęstość i krzepliwość krwi i zapobiega ewentualnym powikłaniom krwotocznym przy porodzie, zaleca się by pić go po porodzie), jemioła, mięta, polej, złocień maruna, olejek z bazylii, żywotnik, olejek z rumianku
wg książki R. Gladstar "Poradnik zielarski dla kobiet" należy unikac w czasie ciąży: wrotycz pospolity, ruta zwyczajna, olejek z mięty polnej, gorzknik kanadyjski, arcydzięgiel, serdecznik pospolity, krwawnik pospolity

Opinie mieszane:
Malina właściwa - owoce maliny- "moja koleżanka przenosiła ciąże, więc zaczęła jeść maliny mrożone i pic herbatę malinowa i zaraz na drugi dzień poszła rodzic. Wiec jak ja byłam w ciazy bałam sie żeby nie przenosić, dwa tygodnie przed terminem zaczęłam jeść maliny mrożone, w pierwszym dniu pół kubka, w drugim 2 razy po pół kubka i w nocy zaczął sie poród. Nie wiem czy to maliny sie przyczyniły czy tak miało być, ale jak sie nie jest w terminie to bym uważała."
Mięta - jedni mowią, że tak, ale słabą, a inni, że wcale.

Porada: Podchodź ostrożnie do ziół, jeśli istnieje możliwość, że zaszłaś w ciążę. Wiele ziół można stosować w ciąży, są dobrą alternatywą dla leków syntetycznych, jednak trzeba je stosować pod kontrolą lekarza (co do rodzaju i dawek). Pamiętaj, że niektóre mieszanki ziołowe były od wieków wykorzystywane jako środki poronne i mogą wywołać przedwczesne skurcze macicy lub zaburzenia w rozwoju płodu. Zioła bywają silnymi alergenami, więc nie stosuj ziół, których wcześniej nie używałaś, i unikaj ziół egzotycznych. Sporadycznie stosowane herbatki ziołowe nie zaszkodzą przyszłej mamie.

Może ktoś z Was wie coś wiecej na ten temat?



Temat: Wierzbówka Kiprzyca
Wierzbówka Kiprzyca
Epilobium augustifolium



Wierzbówka kiprzyca jest wieloletnim ziołem, którego wysokość dochodzi od 70 cm do 1.5 m. Zioło to ma duże kwiaty koloru purpurowego. Owoc wierzbówki kiprzycy jest w kształcie brązowatej kapsuły otwartej z obydwu stron, z których wydobywają się dojrzałe, owalnego kształtu nasiona. Łodyga tego zioła jest gęsto ulistniona. Posiada liście lanceowatego kształtu. Kwiaty są koloru pupurowego, zebrane w stożkowate grona. Zioło to kwitnie od czerwca do lipca.

Wierzbówka kiprzyca porasta brzegi wilgotnych lasów. Rośnie w kępach i z daleka tworzy wrażenie palącego się lasu. Widok ten jest jeszcze bardziej widowiskowy, gdyż zioło to lubi rosnąć w miejscach wypalonego lasu. Wierzbówka kiprzyca rośnie na każdym rodzaju gleby. Nowo rozkopane miejsca lub doły szybko porastają ziołem. Chociaż lubi także gleby żyzne, wilgotne. Zioło to można również znaleźć rosnące w Górach Skalistych.

Indianie Ameryki Północnej, jak również Europejczycy wykorzystywali to zioło jako środka przeciwdrgawkowego. Jego korzenie oraz liście były używane do sporządzania wszelkiego rodzaju naparów w leczeniu astmy, kokluszu czy męczących czkawek. Suszonych liści używano jako środka uśmierzającego i ściągającego. Wierzbówka kiprzyca była uważana jako pokarm. Kanadyjczycy pochodzenia francuskiego tak wysoce cenili to zioło, że nazywali je „asperge”, co znaczy szparagi.

SUROWCE LECZNICZE
Części nadziemne.

ZASTOSOWANIE
Wierzbówka kiprzyca posiada właściwości ściągające oraz uśmierzające. Dzięki tym właściwościom zioło stosuje się w leczeniu rozwolnień, nadmiernego śluzu w organiźmie, zapalenia okrężnicy oraz w leczeniu jelita wrażliwego. Z wierzbówki kiprzycy przygotowywuje się maści, które są stosowane w celu łagodzenia problemów skórnych u dzieci. Zioło to jest z powodzeniem stosowane w Austrii oraz w Niemczech w leczeniu problemów związanych z prostatą.

Młode liście zioła są zbierane wiosną i latem, natomiast kłącza wczesną wiosna lub na jesieni. Liście dodaje się do wszelkiego rodzaju sałatek. Natomiast po ich ususzeniu i poddaniu procesowi fermentacji, przyrządza się z nich zieloną herbatę, która posiada właściwości nasenne oraz lekko uspokajające. Kłącza wierzbówki kiprzycy można jeść na surowo lub przerabiać na mąkę, którą następnie używa się do pieczenia chleba. Chleb upieczony z mąki wierzbówki kiprzycy posiada lekko orzechowy posmak. Jest bardzo zdrowy.

WYSTĘPOWANIE I UPRAWA
Wierzbówka kiprzyca rośnie na terenach Ameryki Północnej oraz w Europie. Zioło to lubi podmokłe miejsca, rowy, oraz rośnie wzdłuż rzek. Zioło to można również znaleźć na wypalonych miejscach w podmokłych lasach.

SKŁADNIKI
Wierzbówka kiprzyca zawiera: taniny, kleje roślinne, pektyny, potas, beta-sitosterol oraz bioflawonoidy.

DAWKOWANIE
Młode pędy zioła mogą być jedzone jako dodatek do zup lub parowane. W przypadku rozwolnienia sporządza się wywar z zioła. Aby nie utracić żadnych cennych właściwości wierzbówki kiprzycy, należy stosować nalewkę na bazie alkoholu: 1 część zioła do 2 części alkoholu. Nalewkę brać w ilości 10 kropli dwa razy dziennie. Jest ona bardzo pożyteczna w leczeniu rozwolnienia oraz zapalenia żołądka.

Wierzbówka kiprzyca jest również stosowana na choroby skórne, natomiast wierzbownica drobnokwiatowa ( Epilobium parviflorum - kuzynka wierzbówki kiprzycy) jest też używana w leczeniu chorób prostaty. Jest to zioło, które podobnie jak wierzbówka kiprzyca lubi rosnąć na glebach wilgotnych. Jest też rośliną wieloletnią, osiągającą wysokość 60 cm. Kwiaty ma długości 1cm w kolorach fioletu, różu oraz czerwieni. Zioło to kwitnie od czerwca do sierpnia.

WYWAR Z WIERZBÓWKI KIPRZYCY NA PROSTATĘ
30 g małych kwiatków wierzbówki kiprzycy
30 g kwiatów prawoślazu lekarskiego
30 g kwiatów dzikiego tymianku
30 g liści pokrzywy
30 g korzeni mniszka lekarskiego
1 litr wody
Połączyć wszystkie świeże zioła i umieścić je w wodzie. Podgrzewać przez 5 minut. Następnie zaparzać przez 30 minut, po czym odcedzić. Wypijać cały ziołowy płyn w ciągu dnia. W przypadku poważnej infekcji, przedłużyć kurację ziołową 1 do 2 miesięcy.
Wywar ten świetnie oczyszcza nerki i leczy chroniczne infekcje prostaty i pęcherza moczowego.



Temat: Acana Provincial
Właśnie wchodzi na nasz rynek nowa opcja karmy Acana, niezawierająca zbóż. Myślę, że może być jakąś alternatywą dla uznanej już u nas karmy Orijen.

Acana Grasslands
Acana Grasslands to produkt najpełniej odzwierciedlający filozofię firmy w naturalnym żywieniu psów.
Unikatowa formuła oparta jest tylko na naturalnych składnikach najwyższej jakości bez dodatku zbóż. Wysokobiałkowa i jednocześnie z niską zawartością węglowodanów formuła karmy, której skład stanowią świeże, nie mrożone i nie konserwowane mięso nowozelandzkiej jagnięciny i szczupaka oraz świeże jaja.

Właściwości:
- wysoka zawartość białka
- zawartość Omega 3 ze świeżych kanadyjskich szczupaków
- o niskiej zawartości węglowodanów

ACANA NIE ZAWIERA:
- soi, glutenu, ekstraktów i izolatów białek roślinnych
- oleju kokosowego
- kukurydzy, pszenicy, żyta
- białego ryżu czy mączki ryżowej
- barwników, sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku
- zwierzęcych produktów ubocznych
- składników genetycznie modyfikowanych GMO

Ponad 95% składników użytych do produkcji nowej formuły karm ACANA pochodzi z zachodniej Kanady, są dostarczane zawsze świeże, nigdy nie mrożone ani nie konserwowane.

ACANA GRASSLANDS zawiera
60% - regionalnego wysokiej jakości mięsa
40% - regionalnych owoców i warzyw
0% - nasion zbóż

ACANA GRASSLANDS zawiera białko pochodzące wyłącznie z :
- nowozelandzkiej jagnięciny
- świeżego szczupaka z północnych jezior Kanady (charakteryzuje się chudym mięsem bogatym w odżywcze białko, selen i wit. B12)
- całych świeżych jaj

GWARANTOWANA ANALIZA:
białko (min) - 33%
tłuszcz (min) - 17%
włókno (max) - 3,5%
wapno (min) - 1,8%
fosfor (min) - 1,2%
Omega 6 (min) - 2,2%
Omega 3 (min) - 0,4%
glukozamina (min) - 800 mg/kg
chondroityna (min) - 500 mg/kg
węglowodany (max) - 28%

SKŁADNIKI ROŚLINNE:
jagody jałowca - 400 mg/kg
dzięgiel litwor - 400 mg/kg
liść czerwonej maliny - 350 mg/kg
korzeń mniszka lekarskiego - 350 mg/kg
liść mięty - 300 mg/kg
kwiat nagietka - 300 mg/kg

SKŁADNIKI REGIONALNE:
Dehydratyzowane mięso jagnięce, słodkie ziemniaki, surowe mięso jagnięce, groszek, świeże całe jaja, lucerna, olej słonecznikowy, świeży sandacz, dynia, mięso ze świeżego szczupaka, jabłka, marchewka, zielona rzepa, morskie wodorosty (morszczyn pęcherzykowaty, algi czerwone), jagody jałowca, żurawiny, świdośliwa olcholistna, dzięgiel litwor, korzeń cykorii, koniczyna czerwona, liść czerwonej maliny, korzeń mniszka, liść mięty, kwiat nagietka, kwiat rumianku, rozmaryn + witaminy i minerały

ROZKŁAD KALORII :
Energia metaboliczna 4200kcal/kg (420 kcal/kubek 250ml), 35% energii pochodzi z białka, 35% z tłuszczu i 30% z owoców, warzyw

źródło



Temat: Zuza - potrzebna pomoc
Joasia podała karmę
to ta

ACANA Dog Grasslands 13,5 kg kosztuje 181 zł
ACANA GRASSLANDS - NOWA FORMUŁA
- kompletna zbilansowana wysokobiałkowa karma dla psów wszystkich ras i w każdym wieku.

Acana Grasslands to produkt najpełniej odzwierciedlający filozofię firmy w naturalnym żywieniu psów.
Unikatowa formuła oparta jest tylko na naturalnych składnikach najwyższej jakości bez dodatku zbóż. Wysokobiałkowa i jednocześnie z niską zawartością węglowodanów formuła karmy, której skład stanowią świeże, nie mrożone i nie konserwowane mięso nowozelandzkiej jagnięciny i szczupaka oraz świeże jaja.

Właściwości:
- wysoka zawartość białka
- zawartość Omega 3 ze świeżych kanadyjskich szczupaków
- o niskiej zawartości węglowodanów

ACANA NIE ZAWIERA:
- soi, glutenu, ekstraktów i izolatów białek roślinnych
- oleju kokosowego
- kukurydzy, pszenicy, żyta
- białego ryżu czy mączki ryżowej
- barwników, sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku
- zwierzęcych produktów ubocznych
- składników genetycznie modyfikowanych GMO

Ponad 95% składników użytych do produkcji nowej formuły karm ACANA pochodzi z zachodniej Kanady, są dostarczane zawsze świeże, nigdy nie mrożone ani nie konserwowane.

ACANA GRASSLANDS zawiera
60% - regionalnego wysokiej jakości mięsa
40% - regionalnych owoców i warzyw
0% - nasion zbóż

ACANA GRASSLANDS zawiera białko pochodzące wyłącznie z :
- nowozelandzkiej jagnięciny
- świeżego szczupaka z północnych jezior Kanady (charakteryzuje się chudym mięsem bogatym w odżywcze białko, selen i wit. B12)
- całych świeżych jaj

GWARANTOWANA ANALIZA:
białko (min) - 33%
tłuszcz (min) - 17%
włókno (max) - 3,5%
wapno (min) - 1,8%
fosfor (min) - 1,2%
Omega 6 (min) - 2,2%
Omega 3 (min) - 0,4%
glukozamina (min) - 800 mg/kg
chondroityna (min) - 500 mg/kg
węglowodany (max) - 28%

SKŁADNIKI ROŚLINNE:
jagody jałowca - 400 mg/kg
dzięgiel litwor - 400 mg/kg
liść czerwonej maliny - 350 mg/kg
korzeń mniszka lekarskiego - 350 mg/kg
liść mięty - 300 mg/kg
kwiat nagietka - 300 mg/kg

SKŁADNIKI REGIONALNE:
Dehydrolizowane mięso jagnięce, słodkie ziemniaki, surowe mięso jagnięce, groszek, świeże całe jaja, lucerna, olej słonecznikowy, świeży sandacz, dynia, mięso ze świeżego szczupaka, jabłka, marchewka, zielona rzepa, morskie wodorosty (morszczyn pęcherzykowaty, algi czerwone), jagody jałowca, żurawiny, świdośliwa olcholistna, dzięgiel litwor, korzeń cykorii, koniczyna czerwona, liść czerwonej maliny, korzeń mniszka, liść mięty, kwiat nagietka, kwiat rumianku, rozmaryn + witaminy i minerały

ROZKŁAD KALORII :
Energia metaboliczna 4200kcal/kg (420 kcal/kubek 250ml), 35% energii pochodzi z białka, 35% z tłuszczu i 30% z owoców, warzyw

to co proszę o zgodę na zakup i bezpośrednią dostawę na Klinikę, a Joasia dopilnuje reszty na miejscu.



Temat: co sadzicie warto brac?czy nie?
PYŁEK PSZCZELI WIELOKWIATOWY

SKŁAD W 100GR:
BIAŁKO 22G
TŁUSZCZ 12G
CUKRY 34G
PROWITAMINA A 18mg
WITAMINA E 3,2mg
WITAMINA C 20mg
TIAMINA 0,92mg
RYBOFLAMINA 0,54mg
WITAMINA B6 0,9mg
BIOTYNA 0,0064mg
KWAS NIKOTYNOWY 4,8mg
KWAS PATOTENOWY 0,32mg
KWAS FOLIOWY 0,3mg
WAPŃ 120mg
ŻELAZO 9,2mg
MAGNEZ 77,5mg
CYNK 6,5mg

Pyłek kwiatowy jest najwartościowszym
odżywczym produktem roślinnym.
Zawiera Białko, cukry proste i złożone, tłuszcze, sterole,
flawonoidy, karetenoidy, nukleoproteidy, witaminy i sole mineralne.
W pyłku obecne są aminokwasy endogenne i egzogenne.
Aminokwasy endogenne organizm może sam wytworzyć,
natomiast aminokwasy egzogenne muszą być
dostarczone z zewnątrz, gdyż organizm takich aminokwasów nie wytwarza. Szczególne znaczenie ma aminokwas egzogenny
arginina .
Jak wykazały
badania, arginina zawarta w pyłku zwiększa produkcję
tlenku azotu, który obniża napięcie ścian naczyń i działa
w ten sposób rozkurczowo na tętnice wieńcowe,
podobnie jak nitrogliceryna. Arginina zapobiega zlepianiu
się krinek czerwonych.
Z cukrów 15-18% stanowią polisacharydy, a wieć skobia
i celuloza oraz mono i disacharydy, glukoza, arabinoza, ksyloza..
Z witamin w pyłku znajduje się prowitamina A i jest jej
aż 20 razy więcej niż w marchwi , witamina B, F, K, B1, B2, B6 i B12, C, PP, kwas pantotenowy, foliowy, biotyna, inozytol, a także kwercetyna,
która jest przeciwutleniaczem obniżającym poziom
choresterolu w organiźmie, działa przeciwmiażdżycowo.
Wśród związków mineralnych w pyłku jest około
40 biopierwiastków . Jeden z nich – magnez
działa przeciwmiażdżycowo i uodparniająco. W pyłku występuje
też potas, fosfor, wapń, żelazo, kobalt, jod, mangan, krzem,
siarka, cynk, miedź, sód, molibden oraz 24 pierwiastki śladowe.
Selen, mangan i cynk warunkują prawidłowe działanie
układu odpornościowego. Żelazo, miedź, kobalt i mangan
spełniają ważną rolę w zapobieganiu niedokrwistości, a cynk zapobiega chorobom włosów i reguluje czas działania insuliny.
Pyłek odznacza się właściwościami antybakteryjnymi,
regenerującymi, uodparniającymi, detoksykującymi,
odżywczymi i leczniczymi.
Właściwości antybakteryjne wykazują pyłki robinii akacjowej,
białej koniczyny, rzepaku. Pyłek odtruwa organizm w wyniku
wiązania się ze związkami chemicznymi i lekami syntetycznymi.
Pyłek działa osłaniająco i odtruwająco szczególnie w odniesieniu
do komórki wątrobowej.
Pyłek pobudza apetyt i normalizuje trawienie.
Pyłe akacji działa uspokajająco, kasztanowca regeneruje komórki
wątroby i prostaty, a rzepaku oczyszczająco w owrzoceniach
żylakowych podudzi, mniszka lekarskiego w chorobach pęcherza
i nerek. Pyłek jabłoni polecany jest w chorobach serca. Pyłek
z lipy działa uspokajająco i przeciwbólowo, a z jeżyn zapierająco.
i to ----- Pyłek gryki wpływa na zwiększeniemasy ciała, poprawia ukrwienie
mózgu i pamięć. Wzmaga wytwarzanie przeciwciał, chroni przed promieniowaniem jonizującym.

PRZECIWSKAZANIA!!
1.Pyłek zawiera bioflawony i dlatego nie podaje się
go z sulfomidami i streptomycyną.
2. Jeśli masz alergię na pyłki kwiatowe należy sprawdzić
bardzo małą dawką czy nie wystąpią obajwy uczulenia!
( uwaga mogą ale nie muszą, ja mam alergię i pyłek mogę stosować )
DLA CHORYCH PO RADIOTERAPII CIĘZKIMI NIEWYDOLNOŚCIAMI NEREK WĄTROBY NALEŻY STOSOWAĆ POD NADZOREM LEKARZA!!!

ZASTOSOWANIE
1. BOMBA WITAMINOWA UODPARNIAJĄCA I WMACNIAJĄCA
LEPSZA NIŻ SZTUCZNE PREPARATY
2. ODTRUWAJĄCE I WZMACNIAJĄCE PO KURACJACH ANTYBIOTYKOWYCH ITP...
2. ANTYDEPRESYJNE I PODNOSZĄCE WITALNOŚĆ

JAK STOSOWAĆ ?
DLA NORMALNEGO ZDROWEGO CZŁOWIEKA
( CZY TEZ PO CHORBIE , AGINA GRYPA PRZEZIĘBIENIA ITP... )
STOSUJEMY :
RAZ DZIENNIE ( NAJLEPIEJ PO ŚNIADANIU ) SZKLANKA WODY
LETNIEJ! OK 25STOPNI + ŁYŻECZKA PYŁKU + ŁYŻECZKA MIODU, ROZPUŚCIĆ W WODZIE,
DOBRZE ZMIESZAĆ I WYPIĆ NA ZDROWIE

DLA CHORYCH PO DŁUGOTRWAŁYCH I CIĘŻKICH CHROBACH
STOSOWAĆ ZGODNIE Z ZALECENIEM LEKARZA ( NAWET DO 4 ŁYŻECZEK DZIENNIE! )

CO DOSTAJESZ ?
250gr PYŁKU WIELOKWIATOWEGO Z PASIEK MOJEGO
PRZYJACIELA ( NALEŻY DO PZP)
W NATURALNYCH WYSUSZONYCH GRANULKACH
ZROBIONYCH BEZ UŻYCIA ŚRODKÓW CHEMICZNYCH ORAZ WYSOKIEJ TEMPERATURY! ( CIEPŁO ZABIJA ENZYMY ITP.. )
TAKI PYŁEK JEST ZNACZNIE BARDZIEJ WARTOŚCIWY
NIZ JAKIS POPRASOWANY W TABLETKI ITP....

PRZY 1 ŁYŻECZCE DZIENNIE 250GR STARCZY NA 45 DNI
pozdro i-s



Temat: Wskazówki Żywieniowe
Jedzenie dla zdrowia

Dla serca
Aby nasza pompa sprawnie działała, musimy zapewnić jej odpowiednią ilość potasu. Bogatym jego źródłem są banany, gruszki i pomidory. Musimy też dbać o niski poziom cholesterolu. Zjadając dwa jabłka dziennie zmniejszamy jego ilość aż o 10%. Witamina C obecna w m.in. w cebuli i cytrusach zmniejsza ryzyko tworzenia się skrzepów, zaś rutyna( znajdziemy ją w kaszy gryczanej)reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia tętnice. Jadamy jak najwięcej ryb morskich - kwasy tłuszczowe. Doprawiejąc posiłki używamy pieprzu tureckiego - poprawia krążenie.

Dla jelita grubego
Nie przysporzy kłopotów, jesli w jadłospisie nie zabraknie produktów bogatych w błonnik.jadamy dużo otrąb, kasz, pieczywa z pełnego przemiału, roślin strączkowych.szczególną uwagę zwracamy na kapustę i brokuły - nie dość, że obfitują w błonniksą także bogate w związki chroniąceprzed rozwojem komórek nowotworowych. podobne właściwości mają morskie ryby.

Dla oczu
Aby mieć dobry wzrok potrzebujemy przede wszystkim witaminy A. Zawierają ją podroby, chude mięso, masło, oleje roślinne. Trzeba także jadać jak najwięcej owoców i warzyw zawierających beta - karoten. Organizm sam przetworzy go w witaminę A. Wśród karotenoidów korzystne znaczenie dla wzroku ma luteina i zeaksatyna, jedzmy zatem jak najwięcej szpinaku, kapusty włoskiej, marchwii, sałaty, natki pietruszki, a z owoców moreli, brzoskwiń i nektarynek.

Dla skóry
Stanie się gładka i jędrna, jesli nie będziemy obie żałować ciemnozielonych warzyw bogatych w chlorofil. Niskokaloryczne brokuły, szparagi, szpinak, cukinia, czy zielona sałata na stałe powinny zagościć na naszych stołach. Równiez awokado( choć kaloryczne)jadane nawet dwa razy w tygodniu odmłodzi lepiej niż kosztowne zabiegi. Zawiera bowiem substancje stymulujace produkcję kolagenu - białka będącego jednym z ważniejszych budulców skóry. potrzebuje ona także witamin A, e oraz selenu. Dlatego jadamy ryby morskie. podroby, chude mięso, maslo, oleje roślinne.

Dla włosów
Będą błyszczące i zdrowe, jeśli zadbamu o odpowiednią ilość biopierwiastków: magnezu( zawiera go kasza gryczana) i cynku( znajduje się m.in. w nasinach dyni, sardynkach, orzechach, owocach morza, jednak najważniejszy dla dobrej kondycji włosów jest krzem. Znajdziemy go w ziarnach prosa, jedzmy więc jak najczęściej wytwarzaną z niego kaszę jaglaną, a do niej sałatkę z naci selera z mniszkiem lekarskim - te zioła wspaniale oczyszczą organizm, co też korzystnie wpływa na wygląd wlosów.

Dla mózgu
Aby w pełni wykorzystać jego możliwości, zadbajmy o odpowiedni poziom fosforu, cynku i boru. pierwiastki te znajdziemy w suszonych owocach, migdałach i orzechach. Zawierają one też witaminy z grupy B, które poprawia koncentrację i pamięć. Podobnie działa lecytyna obecna w jajach. Na lepszą pracę mózgu wpływa też rozmaryn. zwiększając komorkowe przyswajanie tlenu poprawia pamięć i odpręża.



Temat: oczyszczenei organizmu
Pięć diet oczyszczających
Owocowa lub warzywna

Czas stosowania: nie dłużej niż 3 dni.

W ciągu dnia jemy 1–1,5 kg różnorodnych świeżych owoców lub warzyw, dzieląc je na 6–8 posiłków. Można także pić świeże niesłodzone soki i niegazowaną wodę mineralną. Wykluczone są nasiona roślin strączkowych i kukurydza oraz konserwowane chemicznie warzywa w puszkach.

Indiańska czterodniowa

Pierwszy dzień: Jemy tylko owoce lub pijemy soki. Najbardziej polecane są brzoskwinie, melony, jagody, jabłka, wiśnie i gruszki.

Drugi dzień: Pijemy tylko herbatki ziołowe, np. z rumianku, mięty, pokrzywy, bratka, krwawnika. Napary powinny być niesłodzone lub z minimalną ilością cukru bądź miodu.

Trzeci dzień: Jemy tylko warzywa surowe (w dowolnej ilości), gotowane na parze lub w postaci zupy.

Czwarty dzień: Pijemy buliony z różnorodnych świeżych warzyw, w tym koniecznie z kalafiora, kapusty i pietruszki. Gotowy bulion można przyprawić odrobiną soli i natką pietruszki.

Jednodniowa sokowa

Pijemy w dowolnej ilości soki warzywne i owocowe niesłodzone, koniecznie świeże, wyciśnięte w domu. Wśród różnorodnych soków powinno się znaleźć po pół szklanki soku z buraków i kapusty. Równie dobre właściwości czyszczące mają soki z cytryn, selerów i jabłek. Na przemian z sokami można pić herbatki ziołowe z mniszka lekarskiego i pokrzywy, które pomagają oczyścić wątrobę i nerki.

Pszenna lub kaszowa

Dietetycy konwencjonalni uważają ją za najbezpieczniejszą, ponieważ zawiera sporo białka, węglowodanów, nawet trochę tłuszczu, składniki mineralne i niektóre witaminy. Jej mankamentem jest prawie całkowity brak witaminy C. Mimo to można ją stosować przez kilka, a nawet kilkanaście dni. Zwłaszcza jeśli wzbogacimy ją o porcję warzyw, owoców lub świeże soki. Codziennie gotujemy tyle pszenicy, ile chcemy zjeść. Ziarno jest twarde, a więc najlepiej wymoczyć je przez noc, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu, biorąc 3 szklanki wody na szklankę pszenicy. Jemy 4–5 posiłków. Zamiast pszenicy można stosować kaszę gryczaną, płatki zbożowe lub pęczak. Aby wzmocnić efekt oczyszczania, oprócz warzyw i owoców można jeszcze zjeść kilka suszonych śliwek. Moczymy je przez noc, po czym rano zjadamy na czczo i wypijamy wodę, w której się moczyły. Wskazana jest też woda niegazowana.

Bananowa

Jest modyfikacją diety owocowo-warzywnej. Wymyślono ją specjalnie dla osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Podstawą diety są banany. Zjada się 3–4 w ciągu dnia. Na resztę posiłków możemy sobie przygotowywać pieczone lub gotowane jabłka, gotowaną marchew, buraczki, a nawet 1–2 ziemniaki w mundurkach. Ponieważ dieta jest uboga w Białko, nie należy jej stosować dłużej niż kilka dni



Temat: Shredded - pozbądz się wody w zaledwie 72 godziny !
Firma SAN prezentuje: Shredded

Shredded jest naukowo opracowaną formułą w celu redukcji nadmiaru wody spod skóry przed zawodami lub sesją zdjęciową. Shredded jest najsilniejszym ziołowym diuretykiem, w jego składzie znajdują się również podstawowe minerały dla zachowania bezpieczeństwa, siły i absorpcji. Przyjmowany według zaleceń Shredded pomoże osiągnąć szybciej i bezpieczniej lepszą definicje i unaczynienie mięśni. Jeśli chcesz wyrzeźbić Swoje ciało w zaledwie 3 dni- to musisz wypróbować nowy diuretyk Shredded z firmy SAN o natychmiastowym działaniu.

Potrzebujesz szybko się “wyrzeźbić”? Z Shredded zajmie Ci to tylko 72 godziny!!

Shredded zawiera Zestaw związków, które zostały dobrane w ten sposób, aby zagwarantować pozbycie się nadmiaru wody z organizmu w 72 godziny. Jednym z tych związków jest „urtica dioica” (korzeń Pokrzywy Zwyczajnej). Początkowo próbowano stosować ją w leczeniu zaburzeń prostaty. Zawiera ona „lignany”, które bezpośrednio zapobiegają wiązaniu się testosteronu z SHBG (globuliną wiążącą hormony płciowe). Kiedy to nastąpi, więcej naturalnie występującego testosteronu w Twoim organizmie zostanie użyte do tego, co robi on najlepiej, czyli...budowania mięśni i czynienia Cię silniejszym! Oprócz właściwości związanych z testosteronem, pokazano, że "Urtica Dioica" tłumi enzymy aromatazy w tkankach tłuszczowych i w ten sposób uwalnia tłuszcz w szybki i skuteczny sposób.

Drugim związkiem w niedoścignionej formule Shredded jest Mącznica Lekarska (łac.Uva-Ursi). Mącznica Lekarska jest niezwykłym związkiem, ponieważ może pomóc kulturystom na więcej niż jeden sposób. Początkowo, stosowana była w leczeniu infekcji przewodu moczowego u kobiet i środek do „wydalania” z nerek drobnoustrojów odpowiedzialnych za infekcję. I rzeczywiście wypłukiwało... nawet więcej niż drobnoustroje. Farmaceutycznej jakości ekstrakt z Mącznicy Lekarskiej w Shredded zawiera więcej niż 30% Arbutyny, która nie tylko przewyższa wszystko, co jest obecnie dostępne na rynku, ale również przyśpiesza zdolność organizmu do wydalania wody, kiedykolwiek jest to najbardziej potrzebne, jak na przykład przed zawodami lub profesjonalną sesją zdjęciową.

Trzecim i czwartym związkiem w Shredded są farmaceutycznej jakości kofeina i ekstrakt specjalnie zebranej Zielonej Herbaty (60% EGCG). Najnowsze badania dowodzą, że połączenie „kofeiny i zielonej herbaty (zawierającej przynajmniej 60% EGCG)” jest ogromnie termogenne, i wiele cudownych spalaczy tłuszczu propagowanych w szerokich kręgach społeczeństwa zawiera tę potężną kombinację. Mechanizm działania kofeiny, polega na silnym uwalnianiu pokładów tłuszczu przez stymulowanie receptorów adrenalinowych, co powoduje niewielkie wzrosty temperatury ciała, co z kolei wprowadza organizm w proces termogenny. Kofeina znana jest również jako silny diuretyk. Stymuluje ona nerki, zmuszając do częstego odwiedzania toalety... a po każdej wizycie odsłaniając Twój “kaloryfer” na brzuchu.

Ostatnim związkiem w Shredded jest Evodiamina, która działa przez zwiększanie produkcji katecholaminy w nadnerczach. To z kolei, w wyniku ciągu procesów biologicznych, zwiększa tak zwany cykliczny monofosforan adenozyny lub cykliczne AMP, cAMP. Które powoduje ostatecznie aktywacje 300 różnych reakcji enzymatycznych w organizmie. Gdy nastąpi to na wystarczająca skalę, każdy proces w organizmie, włączając produkcję ATP, syntezę białka, metabolizm węglowodanów, utlenianie tłuszczu wchodzi na szybszy poziom i to jest to, czego potrzebujesz...szybszej regeneracji!

Więc wyobraź sobie, że jesteś o 4,5- 9 kilogramów lżejszy zaledwie w kilka dni... i wyobraź sobie i jak bardziej możesz być „pocięty”. Biorąc udział w następnych zawodach lub sesji zdjęciowej nie zapomnij o dołączeniu Shredded do Swojego programu.**

Najważniejsze cechy produktu:

-Natychmiastowe działanie
-Utrata wody
-Wyrzeźbiony brzuch
-Bezpieczny i skuteczny

INFORMACJA ŻYWIENIOWA:
Wielkość 1 porcji: 7 kapsułek
Ilość porcji w opakowaniu: 10
Ilość w 1 porcji:

Tlenek magnezu (50% Magnezu) 200 mg
Pirydoksyna HCL (B6) 100 mg
Glukonian Potasu (16% Potasu) 100 mg
Ekstrakt Mniszka Lekarskiego (30% Taraxasterole) 1500 mg
Mącznica Lekarska (30% Arbutyna) 1500 mg
Ekstrakt Zielonej Herbaty (60% EGCG) 200 mg
Ekstrakt z Korzenia Pokrzywy (pokrzywa zwyczajna 20:1) 120 mg
Bezwodna Kofeina 100 mg
Evodia Rutaecarpa (30% Evodiamina) 100 mg

Inne składniki: Mikrokrystaliczna celuloza (sub. wypełniająca), Żelatyna (składnik kapsułki), Dwutlenek Tytanu (E-171), Barwniki: E-127, E-133

Sposób użycia: Jako dodatek żywieniowy należy przyjmować 7 kapsułek po porannym posiłku i 7 kapsułek po południowym posiłku, z 450-560 ml wody. Codziennie należy pić przynajmniej 3,78 l wody. Shredded może być łączony z Tight! i/lub T3 w celu lepszego działania synergistycznego.

NIE WOLNO PRZEKRACZAĆ 14 KAPSUŁEK W CIĄGU 24 GODZIN LUB 7 KAPSUŁEK W CIĄGU 12 GODZIN.

UWAGA! Trzymać z dala przed dziećmi. Produkt ten nie może być używany przez osoby poniżej 18 roku życia, w ciąży lub karmiące. Należy skonsultować się z lekarzem, jeśli cierpisz z powodu chorób serca, chorób tarczycy, wysokiego ciśnienia krwi, cukrzycy, stanu psychiatrycznego, problemu z oddawaniem moczu, powiększonej prostaty lub atakami padaczki, przyjmujesz leki antydepresyjne, MAO inhibitory lub inne lekarstwa na receptę. Należy przerwać stosowanie i skonsultować się z lekarzem w przypadku wystąpienia zawrotów głowy, bezsenności, drgawek, nerwowości, bólów głowy lub palpitacji serc. Przechowywać z dala od dzieci w ciepłym i suchym miejscu.

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 15-30 °C.

** Produkt nie może służyć do diagnozowania, leczenia lub zapobiegania jakimkolwiek chorobom

Firma SAN oferuje suplementy najwyższej jakości, wyprodukowane z najczystszych dostępnych na świecie składników i zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej, wytwarzane w warunkach zatwierdzonych przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków. Aby zapewnić niezrównaną jakość naszej formuły, każdy ze składników Shredded testowany jest metodą HPLC.



Temat: Mały kamyk - duży kłopot
Często cierpisz na niestrawność, po posiłkach czujesz ciężar w żołądku, masz zgagę i odbija ci się? Zwiększ czujność! To mogą być pierwsze objawy kamicy żółciowej.

Problemy z woreczkiem żółciowym ma co piąta kobieta. W dodatku panie cierpią z jego powodu dwa razy częściej niż mężczyźni. Oto wszystko, co powinnaś o nim wiedzieć, aby uniknąć kłopotów.

Co to jest woreczek żółciowy?
Pęcherzyk żółciowy (taka jest prawidłowa nazwa) to niewielki narząd, który magazynuje i zagęszcza wyprodukowaną przez wątrobę żółć. Po posiłku żółć uwalniana jest z woreczka i spływa do dwunastnicy, gdzie bierze udział w procesie trawienia (jest odpowiedzialna głównie za rozkład tłuszczów).

Skąd się biorą w nim kamienie?
Wpływ na ich tworzenie się ma przede wszystkim zła dieta, nadwaga i zaburzenia przemiany materii, ale też skłonności genetyczne. Aby żółć wywiązywała się ze swojego zadania, zawarty w niej cholesterol, a także kwasy tłuszczowe i lecytyna muszą występować w odpowiednich proporcjach. Niestety, bardzo łatwo je zaburzyć: wystarczy nadmiar cholesterolu w diecie. Gdy jest go zbyt dużo, a pomiędzy posiłkami występują długie przerwy, zawartość woreczka się zagęszcza i powstają z niej kryształki, zwane potocznie kamieniami. Najmniejsze są jak ziarnko piasku, ale największe mogą mieć wielkość orzecha włoskiego!

Jakie są objawy kamicy?
Najczęściej, poza lekkim uczuciem pełności, kamienie żółciowe nie powodują żadnych dolegliwości. Możesz więc być nieświadomą posiadaczką całej kolekcji! Jeśli po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych dań zdarza ci się odczuwać dyskomfort w okolicach żołądka, nie musi to od razu oznaczać, że masz kamienie żółciowe. Czerwone światło powinno się zapalić, gdy problem się powtarza, często nęka cię zgaga, a do tego pojawia się ból w prawej części brzucha (pod żebrami, promieniujący w stronę pleców), któremu towarzyszą nudności. Dolegliwości nasilają się najczęściej w nocy, kilka godzin po obfitym posiłku zawierającym zwłaszcza smażone potrawy czy żółtka jaj.

Co robić, gdy boli woreczek?
Wypij herbatę z mięty, dziurawca, liści czarnej porzeczki lub kopru włoskiego. Ciepły napar stosuj co najmniej 2–3 razy dziennie. Zrób lekki masaż brzucha, który pomoże rozkurczyć się napiętym mięśniom i złagodzi ból. Na dzień lub dwa wykreśl z jadłospisu wszystko poza duszonymi warzywami, gotowaną rybą i nabiałem.

Kiedy trzeba iść do lekarza?
Zgłoś się do niego natychmiast, jeśli masz tzw. kolkę żółciową. Pojawia się, gdy kamienie przedostaną się do dróg żółciowych i je zablokują. Jej objawy to silny ból, gorączka i wymioty. Dostaniesz lek rozkurczowy i przeciwbólowy – im wcześniej, tym lepiej. Środki rozkurczowe spowodują uwolnienie kamieni i zapobiegną zapaleniu pęcherzyka żółciowego.
Na badania warto jednak pójść wcześniej, gdy jeszcze nie masz kolek, ale często dokucza ci zgaga i bóle brzucha. Pełną diagnozę lekarz postawi na podstawie USG jamy brzusznej. Warto je potwierdzić zdjęciem RTG (przed jego wykonaniem trzeba wypić środek kontrastujący).

Jak się leczy kamicę żółciową?
Dobór odpowiedniej metody leczenia zależy od wielkości kamieni, ich umiejscowienia i nasilenia dolegliwości. Gdy kamienie są niewielkie i jest ich niedużo, zazwyczaj zaleca się stosowanie lekkostrawnej diety. Oprócz niej lekarz może przepisać ci specjalne kapsułki z kwasami żółciowymi, które pomogą rozpuścić kamienie.

Które zioła mogą pomóc?
Większość przypraw ziołowych, poza poprawianiem smaku potraw, ułatwia trawienie. Lubczyk, kolendra, mięta pieprzowa, rozmaryn zwiększają ilość żółci i przyspieszają opróżnianie pęcherzyka. Zioła są także głównymi składnikami leków stosowanych w stanach zapalnych woreczka żółciowego, kamicach i zaburzeniach wydzielania żółci.

Kiedy woreczek trzeba usuwać?
Jeżeli kamica ma przebieg bezobjawowy, leczenie operacyjne zwykle nie jest konieczne. Cholecystektomię (czyli wycięcie woreczka żółciowego) warto rozważyć przy nawracających atakach kolki żółciowej, które mogą doprowadzić do ostrego zapalenia woreczka, ropni, a nawet żółtaczki mechanicznej spowodowanej zablokowaniem dróg żółciowych i przedostaniem się żółci do krwi.
Wyjątek stanowią diabetycy. Ze względu na tendencję do stanów zapalnych, kamica żółciowa jest u nich wskazaniem do operacji, nawet mimo braku jakichkolwiek dolegliwości.

Jak wygląda operacja?
Coraz częściej, bo już w prawie 90 proc. przypadków, woreczek żółciowy usuwa się metodą laparoskopową. W porównaniu z tradycyjną cholecystektomią zaletą tej metody jest mniejszy uraz, a tym samym szybszy powrót do zdrowia (hospitalizacja trwa ok. dwóch dni). Poza tym blizny po laparoskopii są dużo mniejsze. Chirurg robi trzy lub cztery małe nacięcia na brzuchu (1–2 cm). Wprowadza przez nie zestaw narzędzi mikrochirurgicznych i specjalną kamerę z oświetleniem, dzięki której obserwuje całą operację na ekranie monitora. Zabieg wykonuje się w znieczuleniu ogólnym, trwa on 30–40 minut i jest refundowany przez NFZ.

W aptece i sklepie zielarskim kupisz bez recepty skuteczne środki ziołowe. Pomogą one złagodzić dolegliwości.
Mniszek lekarski: ułatwia trawienie tłuszczów. Preparaty z mniszka warto stosować po zjedzeniu ciężkostrawnych, tłustych potraw. Wzmacnia skurcze pęcherzyka żółciowego i pomaga go opróżnić. Gotowe preparaty z mniszka: Cholesol, Cholitol, Hepatina.
Karczoch: osłania wątrobę i działa oczyszczająco. Sprawdza się w połączeniu z żółciopędnymi właściwościami czarnej rzepy. Gotowe preparaty z karczocha i rzepy: Rapab, Raphacholin, Raphaherb.
Dziurawiec: korzystnie wpływa na wydzielanie się i przepływ żółci. Możesz sama przygotować napar: 1–2 łyżeczki ziela zalej szklanką wrzątku i zaparzaj przez 5 minut. Gotowe preparaty z dziurawca: Dziurawiec fix, Gastrobonisol.

Źródło: polki.pl



Temat: Diety zgodne z grupa krwi!!!
DIETA DLA GRUPY KRWI "AB"

Dlaczego "Enigma"?

Grupa krwi "AB" jest najmłodszą z grup, istniejącą najwyżej od 1500 lat. Jest ona wynikiem połączenia genetycznego grupy "A" i "B". Ta genetyczna dwoistość sprawia, że nie da się jednoznacznie określić jej cech i skłonności dlatego też dr Adamo określił ją jako enigmatyczną. Czasami złożone antygeny tej grupy "AB" charakteryzują się właściwościami typu "A", w innym przypadku wykazują cechy przypisane grupie "B". Najczęściej jednak są kombinacją ich największych sił i słabości.
Osoby z grupą "AB" nie powinny jeść zbyt wiele mięsa. Większość żywności, która jest polecana lub nie wskazana w grupach "A" i "B", jest na ogół również wskazana względnie zła dla grupy "AB". Wyjątek stanowią np. pomidory, których osoby z grupą "A" i "B" nie powinny spożywać, a osoby z grupą "AB" mogą spożywać bez żadnych dostrzegalnych skutków ubocznych.

WSKAZANE: indyk, baranina ZABRONIONE: kurczak, czerwone mięso

.....Współcześni ludzie z grupą "AB", by chronić swoje zdrowie wymagają stałego wzmacniania układu odpornościowego ponieważ zbyt często nie potrafi rozpoznać wroga co zwiększa ryzyko infekcji i nowotworów. Układ immunologiczny ludzie z grupą "AB" odziedziczyli po przodkach grupy "A". Reaguje negatywnie na wszystko to, na co reagują grupy krwi "A" i "B". Niekorzystna reakcja na stres połączona z predyspozycjami do większości chorób cywilizacyjnych sprawia, że w grupie "AB" stwierdza się choroby układu sercowo-naczyniowego, astmę oraz cukrzycę. Bardzo ważny problem zdrowotny w tej grupie to zmniejszone wydzielanie soków żołądkowych, zapalenie woreczka żółciowego, a także zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego i skłonność do nowotworów jak w grupie "A". Słabym punktem "Enigmy" jest zwiększona podatność na infekcje wirusowe, choroby autoimmunologiczne, zaburzenia centralnego układu nerwowego oraz takie choroby układu krążenia jak zawały, wylewy i udary. Jednakże, aby wyeliminować niepożądane efekty spożywania niewłaściwego pożywienia ludzie z grupą krwi "AB" powinni stosować unikalną kombinację minerałów i witamin oraz składników pochodzenia roślinnego VITAL AB. Preparat ten zabezpiecza przed chorobami regulując większość zaburzonych funkcji organizmu osób z grupa "AB".

Poniżej przedstawione są produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:

Mięsa i drób
Wskazane: baranina, indyk, jagnię, królik.
Unikać: bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, mięsa bawołu, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

Owoce morza
Wskazane: albacore (tuńczyk), aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk.
Unikać: barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okońa, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, szarej soli, śledzia (marynowanego), węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał
Wskazane: jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
Unikać: lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera blue, sera brie, sera camembert, sera parmesan.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju słonecznikowego, oleju sezamowego.

Orzechy i pestki
Wskazane: kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych.
Unikać: masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek słonecznika.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona.
Unikać: fasoli aduke, azuki, czarnej, garbanzo, fava, lima, nerkowatej, groszku "czarne oczko".

Zboża
Wskazane: orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany.
Unikać: gryki, kamutu, kasha, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych.

Chleb i grzanki
Wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe.
Unikać: bułek kukurydzianych.

Ziarna i makarony
Wskazane: dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy.
Unikać: makaronu z karczocha, makaronu soba, kaszy gryczanej.

Warzywa
Wskazane: botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu.
Unikać: awokado, fasoli limejskiej, grzybów shitake, grzyba abalone, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, rzodkiewki.

Owoce
Wskazane: ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malino-jeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina.
Unikać: bananów, mango, gruszek, granatów, guawy, karamboli, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.

Soki i napoje
Wskazane: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej.
Unikać: soku pomarańczowego.

Przyprawy
Wskazane: curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka.
Unikać: allspice, anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu balsamicznego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, tapioki, żelatyny.

Herbatki ziołowe
Wskazane: echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń.
Unikać: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki, lipy, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamiona kukurydzy.

Używki
Wskazane: kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofeiną).
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.

Inne przyprawy
Wskazane: Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych.
Unikać: ketchupu, kwaśnych marynat, marynat z koprem, marynat koszernych, marynat słodkich, relish, sosu Worcestershire.



Temat: Motylem byłem..ale przytyłem ;) Dietetyczny zaułek Żyrafy
Malgosiu - na zyczenie
Niestety - bez poezji

Dieta zgodną z grupą krwi AB

Grupa krwi "AB" powstała z połączenia grupy krwi A i B i jest najmłodszą z grup, istniejącą najwyżej od 1500 lat. Genetyczna dwoistość grupy krwi AB sprawia, że nie da się jednoznacznie określić jej cech i skłonności, stąd wzięło się określenie tej grupy krwi jako enigmy. Raz złożone antygeny tej grupy "AB" charakteryzują się właściwościami typu "A", raz wykazują cechy przypisane grupie "B". Najczęściej jednak są kombinacją ich największych sił i słabości.
Dieta osoby z grupą "AB" nie powinna zawierać zbyt wiele mięsa. Większość żywności, która jest polecana lub niewskazana w grupach "A" i "B", jest na ogół również względnie zła dla grupy "AB". Wyjątek stanowią np. pomidory, których osoby z grupą "A" i "B" nie powinny spożywać, a osoby z grupą "AB" mogą spożywać bez żadnych dostrzegalnych skutków ubocznych. Aby odchudzanie było skuteczne, dieta dla grupy krwi AB powinna ograniczyć spożywanie kurczaka i czerwonego mięso. Na szczęście wskazane jest jedzenie indyka i baraniny.

Współcześni ludzie z grupą "AB", by chronić swoje zdrowie wymagają stałego wzmacniania układu odpornościowego, gdyż za często nie umie rozpoznać wroga, co zwiększa ryzyko infekcji i nowotworów. Układ immunologiczny ludzie z grupą "AB" odziedziczyli po przodkach grupy "A". Reaguje negatywnie na wszystko to, na co reagują grupy krwi "A" i "B". W grupie "AB" stwierdza się choroby układu sercowo-naczyniowego, astmę oraz cukrzycę, na co ma wpływ szkodliwa reakcja na stres połączona z predyspozycjami do większości chorób cywilizacyjnych. Bardzo ważnym problemem zdrowotnym w tej grupie jest zmniejszone wydzielanie soków żołądkowych, zapalenie woreczka żółciowego oraz zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego i skłonność do nowotworów jak w grupie "A". Słabym punktem "Enigmy" jest zwiększona podatność na infekcje wirusowe, choroby autoimmunologiczne, zaburzenia centralnego układu nerwowego oraz takie choroby układu krążenia jak zawały, wylewy i udary.

Jak widać, nie tylko odchudzanie, ale generalnie utrzymanie zdrowia jest wskazaniem dla zachowania poniższych nawyków żywieniowych będących podstawą zdrowej diety.

Mięsa i drób
+ baranina, indyk, jagnię, królik
- bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsi, kaczki, kuropatwa, kurczaki, mięso bawołu, przepiórki, serca, szynka, wieprzowina, wołowina, wołowina mielona

Owoce morza
+ albacore (tuńczyk), aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk
- barakuda, bieługa, flądra, halibut, homar, krab, krewetki, łosoś wędzony, małże, okoń, ostrygi, ośmiornica, rak, sardela, skrzydelnik, szara sola, śledź (marynowany), węgorz, żółw, żaby

Jaja i nabiał
+ jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski
- lody, masła, maślanka, pełne mleko, ser amerykański, ser blue, ser brie, ser camembert, ser parmesan

Oleje i tluszcze
+ olej z oliwek
- olej bawełniany, olej z kukurydzy, olej krokoszowy, olej słonecznikowy, olej sezamowy

Orzechy i pestki
+ kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych
- masło sezamowe, orzechy laskowe, masło słonecznikowe, mak, pestki dyni, siemię sezamu, pestki słonecznika

Fasole i inne rośliny strączkowe
+ fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona
- fasola aduke, azuka, czarna, garbanzo, fava, lima, nerkowata, groszek "czarne oczko"

Zboża
+ orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany
- gryka, kamutu, kasha, mąka kukurydziana, płatki kukurydziane

Chleb i grzanki
+ chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe
- bułki kukurydziane

Ziarna i makarony
+ dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy
- makaron z karczocha, makaron soba, kasza gryczana

Warzywa
+ botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu
- awokado, fasola limejska, grzyby shitake, grzyby abalone, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, kukurydza biała, kukurydza żółta, oliwki czarne, papryka: czerwona, zielona, żółta, jalapeno, rzodkiewka

Owoce
+ ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malino-jeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina
- banany, mango, gruszki, granaty, guawa, karambola, orzechy kokosowe, pomarańcze, rabarbar

Soki i napoje
+ sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej
- sok pomarańczowy

Przyprawy
+ curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka
- allspice, anyżek, esencja migdałowa, kapary, ocet balsamiczny, ocet biały, ocet z jabłek, ocet winny czerwony, pieprz biały, pieprz czarny mielony, pieprz czerwony, skrobi a kukurydziana, słód jęczmienny, tapioka, żelatyna

Herbatki ziołowe
+ echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń
- aloes, chmiel, czerwona koniczyna, dziewanna, goryczka, kozieradka, lipa, rabarbar, senes, tasznik pospolity, znamiona kukurydzy

Używki
+ kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofeiną)
- coca-cola, czarna herbata bezkofeinowa, czarna herbata regularna, likiery destylowane, napoje gazowane

Inne przyprawy
+ Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych
- ketchup, kwaśne marynaty, marynaty z koprem, marynaty koszerne, marynaty słodkie, relish, sos Worcestershire